Bondgårdsdjur på Skansen

Den här veckan har 1C och 1D varit på utflykt till Skansen för att träffa bondgårdsdjuren där.

Det var en fin utsikt från Skansen. Vi såg Globen.

Vi såg en gammal skola.

Vi träffade korna Hjärtat och Saga. Hjärtat är Sagas mamma, och hon ska få en till kalv i juni. Vi fick se korns långa tunga som de drar av gräset med för de har inga framtänder uppe. 1C fick se när de skuttade ut till sin hage. Från korna får vi mjölk och kött.

Vi såg bikuporna. Bina sover på vintern. Nu börjar de vakna igen. På sommaren kan de bo nästan 60 000 bin där. Bina gör honung. När ett bi hittar massa bra blommor dansar de en speciell dans i bikupan. Dansen är som en karta så att de andra bina vet hur de ska komma till blommorna.

Vi träffade fåren och fick gå en promenad med dem. Det var roligt! De sprang snabbt och busade på vägen. De bajsade också massa små pluttar. Deras ull var mjuk. En av tackorna, Karamell, ska få lamm snart. Vi såg några får utan horn och några med horn. De med horn var Gotlandsfår, från Gotland. Baggen hade störst horn. Från fåren får vi ull och kött.

Vi såg ankor och gäss. Skånegässen var stora. Från gässen var vi dun.

Vi såg grisar. Vi fick mata grisarna med äpplen, morötter och banan. Det fanns inga griskultingar men de hoppas få några snart.

Vi såg hönor och tuppar. Hönorna lägger ett ägg varje dag. Kycklingarna växer i ägget och äter upp gulan. När gulan är slut pickar de hål på skalet och kommer ut. Hönan ligger på ägget för att hålla det varmt. Det kallas att hönan ruvar. Hönan ruvar ägget i ungefär tre veckor.

Vi såg hästar. När 1C var där på tisdagen hade en häst ett föl i magen. Det kunde komma ut när som helst. När 1D var där på torsdagen hade fölet kommit ut! Det föddes på onsdagen så när 1D såg det var det bara en dag gammalt. Det kunde redan stå upp. Fölet var jättegulligt.

Fölet är i magen på tisdagen.

På torsdagen var fölet fött!

Fast det bara var en dag gammalt kunde det stå upp.

Till mat fick vi pannkakor, det var supergott! Efter vi sett alla djuren och ätit lunch lekte vi på en lekplats. Det var en rolig utflykt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *